Archive for March 2013


Salam you all.. 

Keadaan di sekitar opis : Hujan yang super lebat ~ 

Terpanggil nak meng'komen' sedikit pasal price VEIL Nikah. Veil sangat penting untuk menambah seri dan keanggunan pengantin. Agak-agak susah tak nak dapat veil yang murah dan cantik? mesti lah susah kan.. kalau nak cantik, mesti harga pun mahal kan.

Harga mahal takpe, asal berkualiti kan.. macam tu la perempuan bila memilih sesuatu.. kadang-kadang tak kisah mahal ke tak.. kalau bayar mahal, tapi tak berkualiti, baik lah beli je kat pasar malam.. ye tak.. hihi.. tapi kalau boleh dapat price murah, tapi kualiti tip top.. wah itu sudah rezki namanya..

dapatkan set veil dan busana pengantin di sini


simple and nice
hot and spicy
so.. ai rasa viel nikah nie yang paling penting adalah kualiti.. sedap je bila pakai dan terletak.. dan sesuai dan betul-betul menaikkan seri pengantin kita..=). Melalui pemerhatian ai, harga veil (veil sahaja tidak termasuk inner tau) nie ade yang RM80 dan ade yang mencecah RM200, yang nie tak termasuk lah untuk budjet yang lagik besar tau.. nie untuk budjet rendah, separa rendah, sederhana dan separa sederhana (agak-agak nak ke paras budjet tinggi).

Kenapa price untuk veil nie berbeza-beza ek?Nape takde badan nak standardise kan harga nie (ceh..mcm barangan terkawal plak..huhu). Ai mean, kenapa harga nie tak sama kan..

Macam nie pun boleh. tapi ikut lah kesesuaian ye =)
Jadi  kat entry kali nie ai nak explain la sebab utamanya adalah  material kain yang digunakan.. pearl dan beads.. kain lace.. dan jugak kadar upah semasa tukang jahit (termasuk la brape kali jarum menusuk jari2..hehe) tersebut.

Jadi, kalau you all nak veil yang murah, you all boleh pm ai tau.. boleh yamcha dulu.. hee 

* murah dengan kualiti tip top tau =). 

-sekian-






VEIL MURAH TETAPI CANTIK

TIPS MEMILIH VEIL NIKAH 

General Tips : The Veil should not compete with the wedding dress  (means kalau wedding dress dah banyak accessories ke, pearl ke, manik2 atau labuci.. just pilih veil yang simple je tau dan begitu jugak lah sebaliknye)


So.. basic tips dibahagi kan kepada 3 bahagian:


a) Bentuk Wajah dan Bentuk Badan. Cara nak tentukan bentuk wajah )


i)   Bentuk wajah:

  • Diamond atau Oval : anda boleh sesuka hati pilih mana2 jenis veil sebab bentuk muka nie kire perfect la.
  • Bulat: Pilih veil yang nipis dan anjal dan tidak mengikut muka dan memanjang di sepanjang muka yang memberi efek runcing pada muka.
  • Petak: Pilih veil yang panjang dan gunakan gaya lilitan selendang untuk menyembunyikan tulang rahang.

  • Bujur: Pilih veil yang nampak kembang sikit yang boleh memberi efek melebarkan muka. pilih dari jenis kain net dan padankan dengan pearl yang melebar.
  • Segitiga: Bebas pilih veil tapi gunakan inner/selendang ke depan sedikit untuk dapatkan efek wajah nampak sekata.


ii) Bentuk Badan:
  • Dada yang besar: Pilih veil yang panjang sehingga atau lebih hujung jari untuk menampakkan bentuk badan yang panjang.
  • Bentuk pear: Pilih veil yang paras bahu, siku dan pinggang dan mengelak orang lain fokus ke bahagian pinggul anda


  • Kurus dan tinggi: Pilih veil yang panjang
  • Rendah: Pilih veil sehingga paras pinggang. jangan terlalu panjang.. nanti lagi bertambah rendang.
b) Baju Nikah dan Baju Resepsi
  • Pastikan veil yang kita pilih bersesuaian dengan baju nikah/baju resepsi terutama dari segi warna, decoration, material dan design. =)



c) Veil Nikah dan Veil Resepsi


i) Material: Fabrik yang selalu digunakan adalah dari chiffon silk dan georgette (nampak flowly dan gorgeous) dan net ( boleh see-thru). Kemudian dipadankan dengan lace dan pearl and manik-manik untuk menaikkan seri fabrik. 


ii) Mainan Warna: Warna Veil tidak semestinya sama dengan kaler base baju..tetapi haruslah padan secara keseluruhan nya dengan dress nikah. Mainan warna akan  menaikkan lagi keserian dan keanggunan baju nikah atau baju resepsi anda.

iii) Panjang dan Lebar Veil: Panjang veil perlu lah jatuh minimum 3" dari leher baju untuk mendapatkan efek tinggi dan stylo.. =). 


Ukuran Panjang Veil

iv) cara nak letak veil tu adalah mengikut kehendak dan naluri anda..
harap tips diatas dapat memberikan info untuk semua bride to be untuk memilih veil nikah.

* untuk tempahan veil nikah boleh lah contact ai =). dan pastinya mengikut citarasa dan design anda dengan kualiti dan kepuasan untuk anda dan dengan harga berpatutan.



TIPS MEMILIH VEIL NIKAH 2023

Posted by : lin borhan



Hi..

Busy dalam process nak mix and match colour.. dan di samping kerja2 opis..hihi

Ok la.. ai happy sgt semalam sbb dpt chat dengan seorang customer yang tengah nak tempah wedding veil dan baju nikah. confius kan bile nak prepare untuk majlis nikah nanti... hehe.. ai pun macam tu jugak.. =)..

nie short entry je..

Ai nak perkenalkan dengan kaler-kaler kegemaran ramai nie untuk tatapan anda.. memang sgt susah tau nak cari kaler-kaler nie.. silap2 kene pusing satu kl..

Primary Colors
Earth Tone Colors
Stone Colors
Pastel Colors
Shimmer Colors
Woodgrains Colors
Jadi, sesiape yang nak tempah veil, boleh lah refer kat kaler-kaler yang ai list kan nie.. InsyaAllah ai akan dapatkan =)

tapi standard la kalau untuk baju wedding, kite prefer kaler cream/white cream n white/off white.. selamat dan suci murni kan.. =)

tapi biasanya, plan nak kaler lain.. tapi bila dah survey tu, tetibe terbayar lak untuk kain kaler laen.. huhu (based on my experience la..hehe)

nanti ai update new wedding veil k.. 

sekian.


Warna Warna Kahwin Kegemaran Ramai -

Posted by : lin borhan

- Copyright © linborhan.com - Blogger Templates - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -